Erasmus+ vahetusüliõpilasena Sloveenias!

Vahemere riikides algab kool oktoobris. Seega hakkas minu seiklus Erasmus+ tudengina peale alles septembri lõpus. Autoga tripp läbi Euroopa: Kaunas, Krakow, Brno ja veel viimane peatus enne sihtkohta jõudmist Ljubljana. Ning järgmisena alla Vahemereni välja – jah, ka Sloveenia on oma pea 40km merepiiriga üks Vahemere riikidest. Minu pool aastat Erasmus+ tudengina möödub kuurortlinnas Portorož, mis on tuntuks saanud kui üks purjetajate lemmik sihtkohtadest. Siin asub Primorska Ülikooli alla kuuluv turismierialaõpet pakkuv Turistica ülikool.

Primorska ülikoolil on mitu erinevat haru eri paikades Sloveenia rannikul – Koperis, Izolas Ja Portorožis enam kui 6000 tudengiga, millest Turistika Ülikool on üks Balkanimaade mainekaimatest. Mind paelus ülikooli valikul lisaks uudsele asukohale ka huvitav erialaainete valik nagu näiteks – Sport tourism, Innovaition and tourism, Sustainable tourism või Global tourism dialog, mis on hübriidloeng Ameerka Indiana ülikooli turismitudengitega.

Tudengielu juurde kuulub ka aktiivne ajaviide!

Mis sellest, et põhi turismihooaeg on läbi, jagub siin suve veel mõneks nädalaks. See on õppeaasta esimeste orientation week ürituste osavõtu eriti mõnusaks teinud. Kohe esimesena olin lummatud Koperi vanalinnas Titov väljakul asuvast Primorska ülikooli peamaja fassaadist! Siin kohtus mitu sajandit ajalugu ühel platsil, mis on tugevalt Veneetsia gooti stiili mõjutustega. Siin on kadestamist väärt vaatega kohvik-galerii, Pretoriani palee, mis oli Veneetsia võimu sümbol ning Katedraal ja selle kellatorn!

Tudengielu on väga aktiivne ning on mitmeid erinevaid tudengiorganisatsioone. Valikut leidub igale huvigrupile. Esimesel nädalal pakutud põhi sisseelamise üritused olid väga hästi valitud! Kui ainult jääks aega ka õpingutele pühenduda! 🙂

Koperis orienteerimismängu käigus kogusime punkte, saime targemaks linna ajaloo kohta ja mis tudengile kõige olulisem – erinevad õppeosakonnad, vajaminevad asutused (nagu raamatupood, apteek, spordisaal jne) ning loomulikult kohvikud-baarid. Ka kohustuslik esimene Sloveenia keele tund oli osa sisseelamisprogrammist.

Marezige Wine Fountains võlus suurepärase vaate ja imelise päikeseloojanguga. Pean ka kiitma Sloveenia veine, mis pakuvad häid maitseelamusi!

Škocjan’i koopad oma massiivsusega oli väärt elamus ja tõi välja Sloveenia mägede ilu. Koobastes asub maailma suurimate hulka kuuluv maa-alune kanjon, mille on lubjakivisse uuristanud Reka jõgi.

Start Up päev, mis toimus Zusterna vabaajapargis oli kindlasti nädala tõmbenumber. Siia olid kogutud kokku erinevad liidud, organisatsioonid alates sportimisest lõpetades jooga või esmaabikursuste valikutega. Lemmikloomad said sellest päevast ka osa võtta. 🙂

Positiivselt üllatas see, et Erasmus+ tudengid lasid kõik küsida endale oma „buddy“. See oli väga hästi läbi mõeldud sõbrasuhe ning mugav teisest keskkonnast tulijatele kohanemise lihtsustamisel.

Minu Turistika Erasmus+ grupp koosneb põhiliselt Itaalia, Hollandi ja Hispaania tudengitest! Ma olen siin ainus eestlane! Aga juba planeerime kõik üksteise külastust kunagi kui koduülikoolides tagasi oleme!