Turismi- ja restoraniettevõtluse tudengid õppereisil Saaremaal

Turismi- ja restoraniettevõtluse (TURE) eriala tudengite seiklused pani kirja Maris Nõgu, TURE erialajuht

Teine kursus on tudengitele kõige põnevaim ja kiiremini mööduv õppeaasta! Aga miks? Sest peale alusõppe omandamist esimesel aastal, on (EEK Mainoris) turismi- ja restoraniettevõtluse õppe teine aasta just spetsiaalselt erialaainetele keskendunud. Näiteks sissejuhatus erialasse, jätkusuutlik turism, turismisihtkoha ja -toote arendus ning turundus, majutuskorraldus, teenuste disain, foto- ja videograafia või toitlustusettevõtte töökorraldus. Kolmandal kursusel lisandub veel põnevaid ained – protokoll ja etikett, teenindusjuhtimine, kultuuride vaheline kommunikatsioon ja joogiõpetus, need on ainult mõned näited.

Parim viis koolis õpitut omandada on kindlasti just praktiline õppereis, mille jooksul TURE sektori edukad tegijad oma väärtuslikku kogemust jagades annavad viimase lihvi teadmiste kinnitamiseks.

Sel kevadel toimus TURE kolmepäevane õppereis Muhu- ja Saaremaale. Õppereisi eesmärgiks oli tutvuda era-, riikliku- ja kolmanda sektori koostöö kestlike võimalustega ennekõike turismivaldkonnas, kuid kindlasti ka laiemalt. Saime teada kuidas on ühendatud tootmine ja/või näiteks loomapidamine turismiga, kas ja milliseid lisavõimalusi ja ka -kohustusi see ettevõtjatele pakub ja veel palju muudki – positiivseid (ja miks mitte ka negatiivseid) näiteid.

Päev 1 – Muhumaa ja Arensburgi linnus

Juba esimene ülesanne oli hommikul laevas. Nimelt oli teisel kursuse väga äge ka teenusedisaini kursus Lars-Erik Hioni, Jana Kukk, Laura Kullerkupp ja Karoliine Kaare ehk Rethinkers OÜ eestvedamisel. TS Laevad on teenusedisaini uuenduskuuri läbinud just koroonast mõjutatuna. See tuleb välja näiteks sõbralike siltide põhjal põrandal, kus pole kirjas mitte ainult „hoia vahet 2m“ tekstiga, vaid ka – seisa siin ja maksa seal koos sõbralike emotsioonidega või hoopis armas käpajälg märkimaks kuhu võid oma lemmikuga vabalt puhkama minna ilma, et häiriks teisi reisijaid. Muide – TS Laevad osales Eesti Vastutustundliku Ettevõtluse Indeksis esimest korda 2019. aastal ning sai tunnustatud pronksmärgisega. 2021. aastal tunnistati neid hõbetaseme vääriliseks ja hõbemärgis väljastati kaheks aastaks.

Iga mandrilt saabunud turisti esimene peatus on päris kindlasti Muhumaal Liiva külas ja seda ka meil. Siin võttis EEK Mainor tudengid vastu Muhu vallavanem Raido Liitmäe isiklikult koos valla arendusnõunik Annika Auväärtiga Muhu Vallamajas. Muhu valla arengukava on tihedalt seotudka jätkusuutliku turismi arendamisega – rannaalad ja plaanitav elektrijalgrataste rent ja kergliiklusteede planeeringud on ainult mõned näited lähiaastate eesmärkidest, et saada juurde rohkem turiste, kes peatuksid ka mujal Muhumaal, mitte ainult Liival! Oluline osa siin on ka koostöö erasektoriga. Kogu sihtkoha arenduse loengumaterjal ja ideed läksid käiku! Õppejõud Katrin Hennol juba mitu mõtet uue kursuse kodutöödeks, mis on praktiliste väärtustega koheselt käiku laskmiseks.

Jätkusuutliku turismi üks osa on ka kohalikule ettevõtjate toetamine – Liiva külakeskus oma „turistilõksuga“ kust varem alati kiirustati läbi ja kust nüüd peatumata enam mööda ei pääse,  on just see positiivne näide! Kodukohvikus KOHVER oli meie lõunapeatuseks, kus võttis meid vastu suurepärane toit hubases kodukohvikus toalillede ja vana armsa talumaja hõnguga! Mis on veel Muhul äge – neil on oma MURRITO, kus saab ka vegan eelistustega klient korraliku kõhutäie!

Enne Saaremaale edasi teele asumist põikasime läbi ka koolilaste laadalt – teepeale magus amps maitsvaid pulgakooke ja koju kaasa Muhu koolilapse oma kätega korjatud ning jätkusuutlikult pakendatud nurmenukke jahedama ilmaga tee jaoks J

Kuressaares ootas meid juba piiskoplinnuse arendus- ja müügijuht Rita Rahu, et rääkida linnuse rekonstrueerimise plaanidest ja kaasajastamisest ning võimalustest! Turismiettevõtjale on see parasväljakutse – muinsuskaitse ja euronõuete vahel (näiteks erivajadustega külastajad) leida parim lahendus ning olla atraktiivne külastuskoht kõikidele sihtgruppidele korraga. Kas teadsite, et lossitorni tipus on imeline 360 kraadi vaatega kohvik?

Mainimata ei saa jätta ka Salme Viikingite näituse „Viikingid enne viikingeid“ külastust, mille keskmeks on  Saaremaalt Salme alevikust 2008. ja 2010. aastal päevavalgele tulnud kaks unikaalset laevmatust mis on dateeritud 730.–750. aastasse. See näitus sai jaanuaris ka „Muuseumiroti tiitli 2022“!

Päev 2 – Ääremaa ääretud võimalused turismiettevõtluseks:

Hommik vara päikesetõusuga start koos giidiga Vilsandi Rahvusparki, kus tundus, et segasime just ärganud metsloomi, kes iga paarisaja meetri järel teele ette jooksid ja uimase pilguga meid jälgima jäid. Kas teadsite, et vana-eesti keeles tähendab „kaber“ kitse? Geopargis matk Harilaiu poolsaare tippu viltuse Kiipsaare tuletorni juurde oli imeline pea 10km seiklus mööda mere äärt suvise tuule saatel. Giidi jutustuse ja kaunite vaadetega looduses tundus see pikkus kerge ja kiirelt lendlev! Tundus nagu oleks olnud Matkal maailma otsa aine maailmaturismigeograafia raames, mida vedas Maarika Naagel.

    

Kogukonna lõuna Kihelkonna koolimajas perestiilis laua taga – järgmine hea näide kuidas väikeettevõtjate koostöös saavad ka koolikokad end vaheajal töös hoida! Ning ka see on üks jätkusuutliku turismi osasid! Kohe Kihelkonna koolimaja kõrvalt leidsime haruldase kellatorni, mis püstitati 1638 ning asub kirikust mõnisada meetrit eemal. See puukatusega kiviehitis on Eestis ainus kirikust eraldi paiknev kellatorn, mis on säilinud tänapäevani.

Järgmine peatus – Leedri küla, mis sai 2018 aasta küla tiitli! Kohtumine kogukonna arendajaga ja väike-ettevõtja ja pereema Jaanika Tiitsoniga, kes rääkis meile kestlikust arengust, piirkonna arendusest turismi võtmes. Saime teada kui oluline on oma kogukond tugev hoida ning aidata koos luua tingimused ettevõtluseks! Siin tuli selgelt välja et ühine ja tark juhtimine tagavad kvaliteetse elu ääremaal. Muide – Leedri küla on endiselt koht, kust kodunt lahkudes ei keerata ust lukku vaid pannakse luud ukse taha näitamaks, et pererahvast pole kodus!

Edasi Lümanda Lubjapargi külastus. Sinna sõites oli märgata tudengitel korra küsivaid pilke – kuidas on lubjapark seotud meie turismiõpingutega? Kuid kui peale külastust Lümanda söögimajas kõikide muljed kokku võttes nõustusime, et päeva nael oligi just selle sama Lubjapargi külastus koos mõne kilomeetrise seiklusega läbi metsa, kus fantastiline giid elevate lugudega rääkis koha nii põnevaks, et me olime hommikuse pika matka ja natuke tigedad sääsed täiesti unustanud. See oli ehe näide, kus veendusime – igal asjal peab olema oma lugu ja et iga koht tahab rääkida oma loo! See on see, mis teebki koha turistile atraktiivseks ja pakub kohalikule kodukandis sissetulekut – tootmine koos turismiga!

Õhtuseks kehakinnituseks oli meil broneering Lümanda söögimajja, kus suurepärane eesti toit kohalikust saare toorainest ja peremehe põnevad lood erilistest külalistest jätsid meile meelde – tee äri, panusta tagasi kogukonda, hoolitse oma karma eest ja sul pole probleem saada Eesti parimate restoranide nimistusse ilma turunduseta, kus on Vip klientideks on turistid mandrilt ja kauged riigipead saanud nautida hääd kõhutäit just kohalikust kuulsast tuhlist ja notist. Oleks vaid Toitlustusettevõtte töökorralduse õppejõud Salmen Sois meiega olnud! Kindlasti oleksime veelgi rohkem teada saanud erilisi fakte telgitagusustest!

Ja sõit teise saare otsa – majutus Nooda Jahimajas, kus sai terrassil pikast päevast väsinuna imelist päikeseloojangut nautides õhtu kokku võtta ja võõrustaja enda tehtud käsitöö komme ja kohalikku sõiri maitstes. Selline meeldiv ja siiras külalislahke vastuvõtt jäi kõigile südamesse!

Ja kogu päev koos emotsioonidega sai mitme koolis läbitud aine raames teadmiste kinnitust – nagu jätkusuutliku turismi Monika Karu loengu materjalid või Majutuskorraldusest Andra Piirsaluga jagatud mõtted.

 Päev 3 – Pärimus on meie rikkus, kestlikkus tagab tuleviku

Hommik vara püsti ja Nooda perenaine Mare võttis meid rõõmsalt vastu ning jalutasime kaunisse otse kohalikust loodusest taimepiltidega maalitud Laimjala kaunisse bussipeatusesse, mis on vaieldamatult eesti omalaadseim. Taas koht, kus lugu teeb külastuse nii huvitavaks, et selle koha külastuse peab Saaremaa turisti „peab nägema“  kindlasse soovituste nimekirja lisama! Kodukandi armastuse ja hoidmisega saab palju ära teha! Pole ühtegi halba ideed! Hea tahte ja pingutusega saab kõik tehtud!

Asva viikingite küla ja selle teemapargi lugu aga veenis kõiki meid – kui midagi tahta teha, siis tuleb teha hästi ja saab alustada ka ilma toetusteta! Seal nägime kuidas ääremaast on saanud atraktiivne sihtkoht nii omade, kui külaliste hulgas. Loomapark, seikluspark, kultuur ja õpitoad igale vanusele! Oleksime tahtnud sinna kogu päevaks jääda!

Lõuna Nooda Mare kodutalus, mis sai 2020 üheks Kaunis kodu kolmest võitjaks oli tore, kus üks meist pandi sibulat hakkima ja teine lauda katma ning kolmas saadeti sahvrist võid ja leiba tooma! Selline ühislõuna koos tegevusega kõigile oli elamus jälle omaette! Kolmekäiguline lõuna koos väärtuslike nippide ja nõuannetega oma kogemuse baasilt läks kõigile hinge ja pani mõtlema oma karmavõla peale! Karmavõlg,  millest pea kõik saarlased kogu aeg rääkisid koos hea tahte ja panusega kohalikku ellu on kõikidel ääremaa turismiedendajatel tasutud! Selles oleme me kindlad!

Ja tagasi mandrile! Aga enne kojusõitu veel peatus – Virtsu sadamas ootab meid Priit oma kaatriga, et viia meid Viirelaiule, mis on privaatsaar unikaalsete kogemuste ja elamuspakkumistega –  ja meie saime tuttavaks viimase kohaliku turismi magnetiga koos selle valude ja võludega! Meenus kohe sündmuskorralduse loeng põnevate külalisõppejõududega Kristel Konsa eestvedamisel. See külastus oli õpetlik näide, kus keeruline olukord ja segased suhted panid noored oma ajud ragistama ja ei millestki sündis idee – pakkuda elamusi Viirelaiul! Kas teadsite, et enne esimest ööbimise müüki polnud kogu kontseptsioon veel valmiski? Aga tänaseks on siin puhanud  Silicon Valley talendid, kohalikud ettevõtjad oma suvepäevi pidanud ja eraisikud oma pidusid teinud! Ka klubimaailma tuntud DJd on mitmeid kordi kohalikku publikut vallutanud just siin! Ka on mõeldud maitseelamuste peale – saarel saab toiduelamusi tippkokkade käe alt! Priit rääkis avalikult, et kliendiga suheldes on tal nimekirjas kõik eesti tippkokad! Ja kui kliendil oma valik tehtud hakkab tema kokkuleppeid edasi tegema… kõik on võimalik, tuleb lihtsalt teha õiged kokkulepped! Ja teile peaks see koht olema liiga kallis ja ülehinnatud, siis külastuse käigus kuuldes  veendusime kõik, et väljakutseid ja raskusi siin üksikul saarel on palju  – siin pingutavad saare ettevõtjad peale igat tormi, et saar taas korda saada, nad jälgivad looduskaitseala nõudeid ja kohanevad olukordadega! Siin pole püsivat elektriühendust ega kanalisatsiooni! Ka jäätmemajandus olnud vaja tõsiselt läbi mõelda olnud! Kui aga kõik see kõrvale jätta, siis tuulevaikse suveöö unelm on siin küll aega veeta mida pakub mõnusalt hipsterlik kompleks erinevate majutused nagu kuppel või glämpingu telk ööbimiseks ja elamused  ajaviiteks võimalustega! Väga oleks tahtnud tunnikese pikemaks jääda, et saarelt päikeseloojangut nautida! Kuid õppereis hakkas selleks korraks läbi saama….

„Oli ainulaadne võimalus tutvuda era-, riikliku- ja kolmanda sektori inimestega, kes on seotud turismivaldkonnaga Muhumaal ja Saaremaal. Õppekäigul sain palju inspiratsiooni turismiasjaliste edulugudest ja piiluda ka telgitagustesse.  Päevad olid täis väga siiraid ja toredaid kohtumisi inimestega, kes teevad oma tööd südamega, et pakkuda lähi- ja välisturistidele meeldejäävaid emotsioone, unustamatuid kogemusi ja huvitavaid maitseelamusi.“

 Hedwig,  II kursuse tudeng