Suveks tööle Ameerikasse?!

Sel suvel saame kaasa elada kolmele EEK Mainori tudengi suvisele seiklusele Ameerikas.

EEK Mainor tudengid Kaspar, Liisbet ja Annika võtavad osa koos 178 Eesti tudengiga Southwesterni suveprogrammist. Kaspar on kolmanda kursuse turunduse tudeng, Annika õpib magistri esimesel kursusel inimressursside juhtimist ja Liisbet on inimressursside juhtimise 2. aasta magistriõppe tudeng. Kõigi jaoks on see juba mitmes kord käia Ameerikas suvetööl ning see suvi on neil võimalus juhtida oma väikest tudengi organisatsiooni, kus lisaks välismaisele töö- ja müügikogemusele saavad praktiseerida ka oma organiseerimise, motiveerimis- ja juhtimisoskust.

Tänaseks on tudengid juba Nashville’s, Tennessee osariigis, kus valmistuvad suveks ja läbivad nädalast müügikooli. Sellest lähemalt juba järgmisel nädala postituses.

       

Eestis pole ilmselt palju tudengeid, kes poleks Southwestern Advantage suveprogrammist või USA-s raamatumüümisest kuulnud, kuna viimase 20 aasta jooksul on Eestist üle 1500 tudengi selle programmi raames USA-s käinud ja iga aasta värvatakse aktiivselt uusi tudengeid programmist osa võtma.

Väike lühiülevaade, millega siis täpsemalt tegemist. Alates 1868. aastast on Southwestern Advantage pakkunud müügi- ja juhtimise programmi, mis aitab üliõpilastel omandada ettevõtlusoskusi, kasvatada iseloomu ning teenida raha järgmiseks õppeaastaks.

Igal suvel müüb suurusjärgus 1200 – 1500 tudengit ukselt-uksele töötades haridusalast õppesüsteemi USA peredele. Ligi üks kolmandik neist tudengitest on Euroopast. Lisaks USA-le on Euroopa tudengitel olnud võimalus osaleda programmis ka Suurbritannias ja Kanadas.

Eestis on tänaseks Southwesterni programmist välja kasvanud Baltimaade üks edukamaid tudengiorganisatsioone. Programmi raames saavad tudengid põhjaliku ettevõtlus- ja müügikoolituse ning veedavad oma suve Ameerikas töötades ja reisides. Hariduslike raamatute müügist teenitud raha kasutavad tudengid Eestis õpingute jaoks, elamiskulude katmiseks või investeerimiseks.

Southwesterni raamatuid suvetööna ukselt uksele müünud tudengite hulgas on nii USA senati liikmeid kui ka miljoni dollarilise käibega suurkorporatsioonide juhte. Eestist on ülikooli ajal USAs raamatuid müümas käinud nii tunnustatud arste, advokaate, investoreid, õpetajaid, lauljaid kui ka teadlasi. Southwesterni vilistlaste poolt on rajatud ka palju edukaid start-up-ettevõtteid, nagu näiteks Pipedrive ning Fortumo. Programmis on osalenud näiteks Peep Vain, Rain Rannu, Timo Rein, Jaak Roosaare, Margus Vaher jpt.
Iga aasta käib Southwesterni infotundides Eestis tuhandeid tudengeid ning tudengid, kellele pakub välismaal töötamine ja enda proovile panek huvi, saavad läbida intervjuu protsessi, mille käigus saavad programmi kohta rohkem infot. Iga-aasta valitakse välja ligi 100-200 uut tudengit, kellel on võimalus programmist osa võtta. Tudengite väljaõpe algab Eestis kohe peale programmi valituks osutumist. Ettevalmistus koosneb iganädalastest koolitustest, personaalsest üks-ühele juhendamisest (iga tudeng saab endale mentori), müügitekstide harjutamisest ja praktilistest ülesannetest (müügitöö jms Eestis).

                    

 

Lisaks kuulub ettevalmistuse hulka heategevuslik aktsioon Kevadkoputus, mille raames koguvad suvel USAsse raamatuid müüma minevad tudengid ukselt-uksele ühe päeva jooksul annetusi SOS Lasteküla heaks. Hea võimalus tudengitel ennast proovile panna, õppida kuidas ideid müüa ja kogeda kuidas ära ütlemisega toime tulla. Sel aastal kogusid tudengid ühe päevaga üle 35 000 € SOS lasteküla Sova chat projekti jaoks. Sova chat on suhtlusplatvorm lastele vanuses 7 kuni 15 aastat. Sova vestluses saavad noored anonüümselt ja konfidentsiaalselt arutada neid vaevavaid küsimusi ja teemasid. Chatis räägivad noortega SOS Lasteküla nõustajad ja vabatahtlikud.

Maikuus kohtuvad tudengid ka päevaseks treeninguks oma suvise organisatsiooniga, kellega samas osariigis koos tööle asutakse. Selle päevase treeningu jooksul proovitakse läbi nii müügiolukordi kui ka autorehvi vahetust – kõik ikka selleks, et paremini suveks valmis olla!

Blogipostituste seeria toome teieni koostöös organisatsiooniga Southwestern Advantage Eesti.