Suveks tööle Ameerikasse?! 3. nädal

Mainori tudengid Kaspar, Liisbet ja Annika osalevad Southwestern Advantage suveprogrammis Ameerikas raamatuid müümas ja vahepeal on esimene edukas müüginädal purki saanud.

Sel nädalal saame lähemalt tuttavaks Annikaga, uurime kuidas ta üldse suveprogrammi sattus ja kuidas on see seotud tema õpingutega.

Õpin EEK Mainoris inimressursside juhtimist, käsil on magistri esimene aasta. Baka tegin EBSis. Mainori valisin teadlikult – mulle meeldib, et siin on väiksemad klassid ja personaalsem lähenemine. Olen oma kursusel kõige noorem ja tunnen sageli, et loengutes toimuvatel vestlustes-aruteludes on palju elukogemust.  Kuna 2022. aasta on minu jaoks juba kuues kord Southwestern Advantage programmis osaleda, siis ka Mainoris õpitav eriala sai valitud nii, et see läheks kokku minu rolliga programmis. Olen Southwesternis müügijuht – see tähendab meeskonna juhtimist, inimeste motiveerimist, juhendamist ja Mainoris pakutav inimressursside juhtimise eriala sobitub selle kõigega suurepäraselt. Tunnen, et see, mida koolis õpin, aitab mul olla edukam müügijuht, ning samas annab Southwesterni programm mulle võimaluse koolis õpitut kohe ka praktikasse panna. 

Southwesterni suveprogrammi sattusin juhuslikult – minu koolivend gümnaasiumist soovitas mind programmi sõnadega, et ma ilmselt ei julge tulla. Kui mulle helistati, et kutsuda infotundi, siis ma ei julgenud “ei” öelda ja moosisin hoopis terve päeva kursaõde, et ta minuga kaasa tuleks 🙂 Lõpuks läksime koos kursaõega mõlemad Ameerikasse 🙂

Enne esimest suve elasin koos vanematega ja see oli minu jaoks meeletu muutus. Õppisin ise probleeme lahendama, olema iseseisev, end rohkem usaldama. Väga olulised õppetunnid sain juba esimesel suvel minapildi ja selftalki osas. Olin varasemalt 8 aastat tantsimisega tegelenud ja mul oli komme end alati kritiseerida. Pingelises olukorras panin endale pinget juurde negatiivse sisekõnega taipamata, et see ei pea nii olema ja töötan endale vastu. Positiivne sisekõne on kindlasti asi, mida igapäevaselt praktiseerin ja paremaks lihvin. Kuuest Southwesterni suvest neli olen veetnud Ameerikas – olen elanud Georgia, Nebraska, Ohio osariikides ning sel aastal oleme Nevadas. Tänu koroonale oli vahepeal USA viisade väljastamine pausil ja eelmisel aastal tegime müüki Eestis ning suvi enne seda Inglismaal.

See on minu teine kord USAs organisatsiooni juht olla – see tähendab, et juhin pisikest gruppi inimesi, kuhu kuulub nii esimese aasta raamatumüüjaid kui ka kogenenud programmis osalejaid. Seega lisaks sellele, et igapäevaselt sarnaselt teistega raamatuid müün, on minu roll ka kogu gruppi juhtida. Kohtume igal pühapäeval ja olen seadnud eesmärgiks, et kõikidel tudengitel oleks suve lõpus hea tunne saavutatu üle. Soovin, et tudengid saaks hea kogemuse ja ei unustaks ka lisaks kõvasti töötamisele natuke lõbutseda!

Minu jaoks teeb programmi eriti huvitavaks just võimalus näha (ja kaasa aidata) teiste inimeste kasvule – tudengid õpivad ja arenevad suvega väga palju mitte ainult müügis, vaid distsipliini, iseseisvuse ja emotsioonidega toime tulemise osas. 

Esimene nädal USAs läks väga kiiresti ja on väga hea tunne jälle USAs ustele koputada! Ka tudengid, kes on Ameerikas esimest korda on väga hästi suve alustanud! 

Muidugi tuli esimestel päevadel meelde ka emotsioonid, mida ukselt-uksele müük endaga kaasa toob – kuidas pidevate “ei’dega” toime tulla ja edasi liikuda. Üldiselt muidugi on inimesed Nevadas väga sõbralikud ja ilmad ilusad, naljakal kombel kohtasin esimesel nädalal ka juba eestlast, kelle uskele koputasin!

Nagu kindlasti igal osariigil, on Nevadal omad eripärad – siin on väga palju kasiinosid – tõepoolest iga suurema poe sees saab ka kasiinos mängida. Lisaks on Nevadas ka väga palju kütuse-ettevõtteid – paljud pered, keda päeval kohtan töötavad mõnes kütuse-ettevõttes või kasiinos 🙂

Eile külastasime Virginia Cityt – külastasime relva kaklus-show’d ja tegime pilti ägedates western-teemalistes kostüümides. Saime väga laheda elamuse osaliseks ja kuna tegemist oli nö osalus-showga, siis kutsuti juhuslikult lavale ka üks meie grupi liikmetest Kati!