Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor Suur-Sõjamäe 10a, Tallinn, Estonia eek@eek.ee +372 610 1900

Turismi- ja restoraniettevõtlus

Õpid looma unikaalseid seiklusi ja meeldejäävaid elamusi.

Anne Roosipõld
turismi- ja restoraniettevõtluse töökohapõhise õppe erialajuht,
turismiettevõtluse lektor


Turismi- ja restoraniettevõtluse erialal õpid looma unikaalset elamust pakkuvaid turismi-, toitlustus- ja elamusteenuseid. Teenuste disain on oskus, mida saab õppida. Õpid olema uue põlvkonna ettevõtja, kes on samavõrd kodus nii kliendikogemuse kujundamises kui ka äriplaneerimises ja turunduses.

See on eriala Sulle, kui soovid luua omaenda turismi- või toitlustusettevõtte, kus rõhk on elamusel ja emotsioonil. Samuti on see eriala Sulle, kui Sa juba töötad turismi-, majutus- või toitlustusvaldkonnas ja soovid värskeid teadmisi või areneda spetsialistist juhiks. 

Õpe toimub kaugõppes ja töökohapõhise õppena. See tähendab, et pool õppest toimub koolis, teine pool aga praktilise tegevusena erialasel töökohal. Töökohapõhine õpe on laialt levinud Skandinaavias ja kogub populaarsust ka Eestis. Sel moel õppimine on efektiivsem kui tavaõpe ning annab lisaks teadmistele ka palju praktilisi kogemusi. Seetõttu eeldame, et iga üliõpilane asub hiljemalt esimese õppeaasta keskpaigaks tööle turismi- või toitlustusvaldkonna ettevõttesse. Vajadusel aitame igal üliõpilasel talle sobiva töökoha koos õppekava partneritega ka leida.

Koolis toimuv õpe on korraldatud kaugõppena, mis sobib õppimiseks töö ja pere kõrvalt. Meie vilistlaste ja varem teistes kõrgkoolides õppinud tudengite tagasiside põhjal julgeme arvata, et meil on Eesti parim töö kõrvalt õppimist toetav õppekorraldus. Kaugõpe toimub keskmiselt kord kuus neljapäevast pühapäevani, millele lisandub iseseisev õppimine. Sessioonidena toimuv õpe on mugav ja jõukohane ka täiskohaga töötavale inimesele. Õppest suure osa moodustab erialane praktika. Heida ka pilk üliõpilasellu EEK üliõpilasesinduse Facebooki lehel.

Kogu õpe on toetatud spetsiaalselt kaugõppijate vajaduste järgi arendatud IT-lahendustega. Oleme 99% paberdokumentide vaba kõrgkool. Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor pidevalt arendatav unikaalne õppeinfosüsteem on pälvinud korduvalt rahvusvaheliste hindamiskomisjonide tunnustuse.

Turismi- ja restoraniettevõtluse eriala, nagu kõik meie õppekavad, on hinnatud ja akrediteeritud rahvusvahelise hindamiskomisjoni poolt. Viimati toimunud hindamisel aastal 2018 anti turismi- ja restoraniettevõtluse õpetamisele Eesti kõrghariduse kõrgeim võimalik hinnang. Eriliste tugevustena nägi ekspertide komisjon õppe elulähedust, töökohapõhist õpet õppemeetodina, üliõpilaste ja kooli lähedast suhtlust ning tihedat koostööd tööandjatega.

Turismi- ja restoraniettevõtluse eriala õppeprogramm on koostatud ja õpetamine toimub koostöös valdkonna juhtivate ettevõtetega nagu Tumlare Destination ManagementKalev SpaPeppersackMack Bar-B-Que ja teised.

                        


Erialaõpe keskendub teemadele:

  • Teenuste disain
  • Sotsiaalsed ja loovoskused
  • IT-lahenduste kasutamine
  • Toidu- ja menüüdisain
  • Ürituskorraldus
  • Võõrkeeled
  • Kultuurierinevused

Lisaks erialaoskustele omandad turismi- ja restoraniettevõtluse erialal ka edasiseks karjääriks vajalikke juhtimis-, suhtlemis-, analüüsi-, õigus- ja majandusalaseid teadmisi. Sinu õppejõudude seas on oma valdkonna kogenud praktikud, paljusid ettevõtteid nõustanud koolitajad ning Eesti tuntud majandus- ja ettevõtlusalased arvamusliidrid.

Oma varasemat kogemust ja õpinguid, mille sisu on õppekavaga sama, saad lasta arvestada, et vähendada oma õppekoormust ja õppemaksu. Tutvu ka järelmaksuvõimalust pakkuva Mainori Kõrgharidusfondiga. Õppekorraldus on üles ehitatud selliselt, et kõik uurimistööd ja praktikad saad mugavalt siduda oma tööga. Sellega säästad enda aega, ühtlasi lood aga ka suuremat väärtust oma ettevõttele või tööandjale.

Rohkem kui 15% meie kaugõppe üliõpilaste õpinguid finantseerib tööandja ja see osakaal kasvab iga aastaga. Kõrghariduse finantseerimine on töötajale motiveeriv ja samal ajal tööandjale odavam kui palgatõus või preemia. Töö sisuga otseselt seotud kõrghariduse finantseerimiselt ei tule maksta ei sotsiaal- ega tulumaksu. Kindlasti paku oma tööandjale võimalust investeerida ettevõtte tähtsaimasse varasse - andekasse inimesse. Meie üliõpilaste ja vilistlaste kogemus näitab, et kaks tööpäeva kuus, mis veedad koolis, ei vähenda, vaid hoopis väga selgelt suurendab Sinu tööpanust.

Turismi- ja restoraniettevõtluse eriala on võimalik õppida täismahus Tallinna õppekeskuses. Tartu õppekeskuses on võimalik läbida esimene õppeaasta. Alates teisest aastast toimub õpe erialasel töökohal (mis võib asuda ka Tartus või mujal) ja auditoorne õpe Tallinnas.

Auditoorne õpe toimub mõlemas linnas kaugõppena, mis võimaldab käia neljapäevast pühapäevani toimuval sessioonil õppimas ka teises linnas. Tartust saabunud üliõpilastel on võimalik leida soodsat majutust EEK ühiselamus, mis asub Ülemiste rongipeatusest viie- ja Tallinna õppekeskusest kaheminutilise jalutustee kaugusel.

Praktiline kõrgharidus nõuab õppijate ja kooli tihedat koostööd. Seetõttu ootame kandideerima inimesi, kes on valinud eriala teadlikult, kellel on selge plaan, miks soovitakse haridust omandada, kõrge motivatsioon õppida ja valmidus kaasa mõelda, kuidas õpet veel paremini korraldada. Meie jaoks on kõrgharidus professionaalsete osapoolte vaheline võrdne partnerlus.

Õppeaastal 2018/2019 võetakse turismi- ja restoraniettevõtluse erialale vastu kuni 30 uut üliõpilast. Lõpetaja omandab rakenduskõrghariduse diplomi turismi- ja restoraniettevõtluse õppekaval. Kandideerimiseks esita avaldus siinsamas kodulehel ja lae seejärel üles vajalikud dokumendid.

Vastuvõtukriteeriumid:

  • keskharidus;
  • lühiessee, milles kirjeldad oma tööalaseid ambitsioone, karjääriplaane ja tulevase hariduse rolli nendes (30%);
  • vastuvõtuvestlus (50%);
  • õpimotivatsioon ja ettevõtlik eluhoiak (20%).

Üldtingimustel vastuvõtt õppeaastaks 2018/19 on lõppenud. Kokkuleppel erialajuhiga on võimalik õppegrupiga liituda kuni 14. septembrini.



"Kui alustasin õpinguid, siis töötasin juba hotellinduses. Kooli läksin teooria saamise eesmärgil, kuid avastasin kiirelt, et rakenduslik kõrgharidus annab väga palju enamat. Suurepärased praktikutest õppejõud tegid mitmeid õppereise ettevõtetesse, kust sain hindamatud kontaktid. Kaugõppe vorm sobis töö kõrvalt ideaalselt, mille jooksul töö ja õppimine täiendasid teineteist. Koolist saadud teadmised on andnud mulle enesekindluse, et ametiredelil tõusta ning alati edasi areneda."

Tiina Oja, vilistlane 2011
Food & Drink Manager
Radisson Blu Sky Hotel


 


"Õppimine Ettevõtluskõrgkoolis Mainor oli minu jaoks suurepärane valik, mis tehtud õigel ajal -
professionaalsed õppejõud, paindlikud õppevormid, huvitavad, silmaringi laiendavad õppeained - aitäh!"

Paul Soidik, vilistlane 2008


 

"Tiina Oja on suurepärane näide sellest, kuidas juhi kogemus erinevatest tööülesannetest aitab kaasa töökorraldusele ja süsteemi ümber disainimisele."

Tööandja Kaido Ojaperv
Tegevjuht
Radisson Blu Sky Hotel


Rohkem infot:
erialajuht Anne Roosipõld
anne.roosipold@eek.ee

Katrin Henno
Janne Kallakmaa
Karin Kuimet
personalijuhtimise erialajuht,
personalijuhtimise lektor
Elari Tamm
ettevõtluse lektor,
ettevõtlusõppe konsultant